Pepsi sätter mål för sockerreducering

Pepsi sätter mål för sockerreducering

Bolaget PepsiCo har satt ett globalt mål för att minska socker i sina produkter för att bekämpa det växande problemet med fetma.

De New York-baserade företaget har meddelat att åtminstone två tredjedelar av sina drycker 2025 kommer att ha 100 kalorier eller färre från tillsatt socker per 12 oz-servering, vilket är cirka 40 procent jämfört med nu.

Man planerar att uppnå detta genom att införa flera drycker med noll eller lågt kaloriinnehåll av drycker och omformulera existerande drycker.

PepsiCo och dess främsta rival Coco-Cola har blivit påtryckta från hälsoexperter och regeringar att vidta åtgärder, som skyller på dem för bunkring av fetma.

PepsiCo sade att förändringen drevs på genom att flytta konsumenternas behov och nya kostråd från Världshälsoorganisationen.

Många kunder har reducerat deras intag av läskedrycker med mycket socker, eller kaloririka från Pepsi och Coca-Cola produkter på grund av oro för sockerkonsumtionen. Men på samma gång har dietdrycker också fallit i onåd då konsumenter oroar sig för kemikalier i sina drycker.

Både Pepsi och Cola har försökt att anpassa sig till de förändrade konsumentpreferenserna.

Pepsi meddelade förra året att det skulle sluta använda sig av det konstgjorda sötningsmedlet aspartam på grund av vikande försäljning och hälsoproblem. Vetenskapliga studier har kopplat konstgjorda sötningsmedel till fetma och diabetes.

Men hos PepsiCo återinfördes aspartam i vissa produkter i september, och sade samtidigt att konsumenterna ville åt fler alternativ.

Målet för 2025 inkluderar även målet för att sänka natrium och mättat fett.

Coca-cola har sagt att tills 2020 skulle de erbjuda kalorifattig eller ingen kalori alternativ på varje marknad som en del av sina egna hållbarhetsmål.

Tillkännagivandet kommer efter Världshälsoorganisationens rapport nyligen att uppmuntra alla länder att genomföra en skatt på sockerhaltiga drycker.

I rapporten sägs de att en skatt på 20% eller mer resulterar i en nedgång i försäljningen och konsumtionen av söta drycker. Människor konsumerar färre ”fria sockerarter” såsom fruktos och glukos, och tar in färre kalorier och minska risken för karies.

”Konsumtionen av fria sockerarter, inklusive produkter som sockrade drycker, är en viktig faktor i den globala ökningen av personer som lider av fetma och diabetes”, säger Dr Douglas Bettcher, chef för WHO: s avdelning för förebyggande av icke smittsamma sjukdomar.

”Om regeringarna höjer skatter på produkter som söta drycker, kan de minska lidande och rädda liv. De kan också skära sjukvårdskostnader och öka intäkterna för att investera i hälso- och sjukvården.”

Finansminister i England, Michael Noonan, tillkännagav införandet av en sockerskatt som en del av årets budget, att träda i kraft 2018. Noonan sade att skatten skulle införas i linje med liknande brittiska planer i April 2018. Dessförinnan kommer det att finnas ett offentligt samråd över den åtgärd som kommer att pågå fram till januari nästa år.

”Det är av yttersta vikt för mig att en sådan skatt är så effektiv som möjligt, så rättvist som möjligt, och minimerar den administrativa bördan för företagen”, sade han.

Det irländska dryckesrådet kritiserade åtgärden efter tillkännagivandet förra veckan. Kevin McPartlan, chef för den irländska dryckesrådet sade att gruppen är ”extremt besviken” med förslaget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *