Förbättrad hälsa för kvinnliga företagare

Förbättrad hälsa för kvinnliga företagare

Många av Sveriges arbetsplatser håller dålig kvalitet vad gäller arbetsmiljö och inomhusklimat. Det är vanligt med bristfällig luftkonditionering, dåliga ljusförhållanden och störande ljud. Resultatet blir ett försvårande av arbetet, ökad stress och på sikt även hög sjukfrånvaro.

Det är framförallt kvinnor som påverkas av en dålig arbetsmiljö. Hormonell obalans och dåligt sittande BH är faktorer som gör att kvinnliga företagare och arbetstagare möts av extra utmaningar på arbetsplatsen. Därför krävs särskilda åtgärder på arbetsplatser där det finns många kvinnor.

Viktigt med en bekväm BH

Många kvinnor har problem som orsakas av en dåligt sittande BH. En BH i fel storlek eller form orsakar både ryggvärk och dålig hållning. Detta leder i sin tur till värk i axlar, nacke och huvud vilket försämrar prestationen på arbetsplatsen och påverkar såväl kropp som själ negativt.

Att hitta en BH som sitter alldeles perfekt är svårare än man tror. Det handlar dels om att hitta rätt bandstorlek och storlek på själva kupan. Dels handlar det också till stora delar om plaggets form och material.

Välj din BH med omsorg

När du väljer ut en ny BH måste du ha bröststorlek, form på bröst och bröstkorg samt behov för stöd i åtanke. Alla dessa faktorer samverkar nämligen och om bara en del av din BH är fel, riskerar det att påverka hela din kropp.

Några enkla riktlinjer är att större byst och bröst som påverkats av amning och viktnedgång generellt kräver mer stöd än mindre bröst. En större byst kan också kräva bredare och vadderade axelband som klarar av att hålla upp bröstvolymen utan att skava mot axlarna.

Det finns också stora individuella skillnader mellan längden från bröst till axel. Om axelbanden är för långa får inte bysten det lyft som krävs för att din BH ska sitta bekvämt. Är de istället för korta får inte brösten en ideal form och bygeln vill gärna gräva sig in huden, vilket orsakar smärta och hudskador.

En bekväm BH i rätt storlek kan göra underverk för kvinnors prestation och välmående på arbetsplatsen, och är ett av de enklaste och billigaste sätten att förbättra kvinnliga företagares hälsa.

Ljus har stor inverkan på kvinnors välmående

På arbetsplatserna är det vanligt med krämpor som huvudvärk och ansträngda ögon. Dessutom kan dunkel belysning orsaka, eller förvärra, den nedstämdhet och trötthet som uppkommer i samband med hormonella förändringar i kvinnokroppen.

Detta beror till stor del på olämpliga ljusförhållanden på kontoret. Turligt nog är just ljuset ett problem som enkelt och snabbt kan lösas, och de positiva följderna är både många och direkta.

Bra belysning förbättrar koncentrationen

När lysrören flimrar förändras ljusets intensitet ständigt, vilket leder till att ögonen blir extra ansträngda. Det i sin tur orsakar ofta huvudvärk och en grusig och torr känsla i ögonen, vilket gör det svårt att arbeta vid datorn eller koncentrera sig rent generellt.

Flimmerfria lysrör är precis lika bra som vanliga men orsakar inte några hälsobesvär och är därför ett mycket bra alternativ.

Du uppnår en mer dramatisk effekt genom att installera bättre och större fönster. Dagsljuset är nämligen snällare mot ögonen än artificiellt ljus och kommer därför med extra många hälsofördelar.

Förutom att ögonen hålls avslappnade under längre tid anses dagsljus förhindra till exempel höst- och vinterdepression, och som en bonus har dagsljus en uppiggande effekt på vårt psyke. Även den nedstämdhet och utmattning som kan komma som resultat av PMS eller andra hormonella förändringar kan förbättras genom att installera större och klarare fönster.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *