Hyr ut ett rum och få passiv inkomst

Hyr ut ett rum och få passiv inkomst

Det råder stor bostadsbrist i Sverige och såväl studenter som äldre personer har svårt att hitta en lägenhet. Om du har ett rum eller en gäststuga över kan du enkelt tjäna åtskilliga tusenlappar extra varje månad genom att hyra ut ditt extrautrymme till någon som behöver det.

Möblerat eller omöblerat rum

Det finns definitivt marknad för såväl möblerade som omöblerade rum. För studenter och andra korttidsboende som kanske vill hyra ditt rum under ett par veckor eller månader är det mest praktiskt med färdigmöblerade rum.

Om någon vill hyra av dig under flera år är det vanligast att hyresgästen själv har med sig möbler, så det beror helt på vilken nisch du är ute efter. Bor du i en studentstad kan ett möblerat rum vara lämpligare eftersom många av dina hyresgäster antagligen saknar egna möbler och vill kunna flytta in och ut så fort som möjligt.

Möbler efter person och användning

Eftersom olika typer av hyresgäster har olika behov är det viktigt att bestämma dig för vem du vill rikta dig mot när du marknadsför ditt rum eller gäststuga.

En del personer, framförallt de som är lite äldre, är ute efter bekväma och lite lyxigare möbler och betalar gärna en högre månadshyra för att få trivas med sitt boende. Om du hyr ut en hel gäststuga kan det vara lämpligt att införskaffa skinnsoffa, finare köksbord och en kontinentalsäng för att kunna erbjuda ett högkvalitativt boende för kräsnare hyresgäster.

Studenter, konstnärer och andra korttidsboende befinner sig ofta utanför hemmet på dagarna. I dessa fall är det allra viktigaste en bra sovplats med mörkläggningsgardiner, ett skrivbord, en bekväm säng och förvaringsutrymme för hyresgästens kläder. Om du har tid och råd att renovera innan du hyr ut ditt rum kan det också vara smart att ljudisolera rummet för både hyresgästens och din egen skull.

Snabb vinst om du gör rätt

Om du marknadsför ditt extrautrymme på ett effektivt sätt och ser till att rummet är i bra skick och verkar tilltalande för hyresgästens behov, kan du räkna med att pengarna börjar ticka in rätt så snart. Exakt hur snart beror förstås på en mängd faktorer – framförallt hyrespriset och kostnaden för renovering och eventuellt möbelinköp.

Generellt sett ger långtidsuthyrningar en lägre passiv inkomst under längre tid. Du kan med säkerhet veta att du har en hyresgäst under 6-12 månader framöver och slipper oroa dig över den saken. Eftersom många långtidsgäster föredrar att ta med sig sina egna möbler går det ofta att undvika den extrakostnaden också.

Korttidsuthyrningar ger ett snabbt tillskott till kassan men kräver ofta möblering samtidigt som in- och utflyttningar ökar slitaget och leder till högre underhållskostnader i längden.

Vilken typ av uthyrning som passar dig bäst handlar alltså i grund och botten om hur snabbt du vill gå med vinst och hur bostadsmarknaden ser ut i just ditt område.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *