Investeringstips - Lundabolaget Cantargia

Investeringstips - Lundabolaget Cantargia

Letar man efter ett investeringstips så kanske Lundabolaget Cantargia kan tilltala. De pysslar med det allra hetaste inom utvecklingen av nya cancerbehandlingar genom antikroppar som angriper tumörer, ungefär som målsökande robotar. Redan nästa år kommer företaget att inleda patientstudier för sin antikropp som man kallar CAN04. Man har väldigt höga förhoppningar på att detta kan bli ett helt nytt behandlingsalternativ för flera svårbehandlade cancerformer.

Vi förstår mer och mer hur cancerbiologin fungerar och därför får vi också nya möjligheter att behandla sjukdomen. Immunterapi, vilket är en behandling som hjälper kroppens eget immunförsvar att bekämpa tumörer, är otroligt intressant idag.

Det Cantargias läkemedelskandidat CAN04 bygger på är information som hittats vid Lunds Universitet vad gäller leukemiceller. Forskarna har hittat en unik molekyl som kallas IL1RAP och som finns på ytan av dessa celler. Dessa visar sig ha en viktig funktion i cancercellens utveckling och är väldigt ovanlig att se på vanliga, friska celler. Genom att skapa konstgjorda antikroppar som riktar sig mot IL1RAP så kan man hjälpa immunförsvaret att identifiera och döda just dessa cancerceller. Cantargia har nu tagit patent på denna lösning och om det fungerar som det har tänkt så kan detta bli nästa riktigt stora upptäckt när det gäller cancerbehandlingar.

 

De kliniska studierna ska börja nästa år och ska då även kombineras med standardbehandlingar som redan finns. Målsättningen är att denna typen av kombinationsbehandling ska skynda på utvecklingen av CAN04 ytterligare. Som om inte detta var nog, så kommer bolaget även under nästa år att starta utvecklingen av en ny antikropp. De har många järn i elden alltså.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *