Ericssons storvarslar 3000 anställda

Ericssons storvarslar 3000 anställda

Ericsson varslar 3 000 anställda om uppsägning i Sverige, med neddragningar främst i Kumla och Borås. 800 av de 3000 medarbetarna arbetar inom forskning och utveckling.

Det meddelade företaget vid en presskonferens, samtidigt som det också berättade att det avser att anställa 1000 ingenjörer, primärt från högskolor och universitet, under de kommande åren. Ericsson har idag cirka 16 000 anställda i Sverige.

Bland viktiga svenska storföretag är Ericsson inte de som under senare år har gjort neddragningar. För ett antal år sedan väckte Astra Zenecas nedläggning av forskningsverksamheten i Södertälje stor uppmärksamhet.

Beskedet från Ericsson siar en oroande utveckling

Omstrukturering av verksamhet, genomförda effektiviseringar och rationaliseringar utifrån förändrade omvärldsförutsättningar

Förändringens vindar blåser snabbt. Konkurrensen är knivskarp. Företagen står på tå för att möta förändringarna. Om vi vill säkra jobb och välstånd för framtiden i Sverige måste också politiken göra det.

Politiker brukar vara eniga om att Sverige ska konkurrera med kunskap i den hårdnande internationella konkurrensen. Men då krävs det att Sverige får ett mer attraktivt företagsklimat – inte minst för kunskapsintensiva företag vilket då kräver rejäla reformer.

Näringsminister Mikael Damberg meddelade på eftermiddagen att regeringen hade utsett Anitra Steen och Sylvia Schwaag Serger till regeringens samordnare med grund av Ericssons sparpaket. Regeringen försöker nu mer effektivt samordna sina insatser med anledning av Ericssons varselbesked.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *