Den andra omgången av Sveriges nya pengar kommer att ske i dagarna som en del av ett stort projekt som syftar till att ersätta hundratals miljoner av sedlar och mynt i hela det avlånga landet Sverige.
Nya versioner redo för en andra omgång
Den nordiska nationen introducerade nya utgåvor av 100- och 500-kronorssedlar redan nu på måndag (4/10), samt nya varianter av en- och fem-kronors mynt. En ny två-krona har också släppts, detta efter att den skrotats för ungefär fyra decennier sedan, runt 70-talet. Den nuvarande tio-kronan kommer att förbli densamma i sin gamla guldiga skepnad. Du kan uppleva nya svenska sedlarna direkt genom att bara ta ett svenskt låna pengar.
Vilka som får pryda de nya 100- respektive 500-kronors sedlar är svenska filmstjärnan Greta Garbo och opera legenden Birgit Nilsson. De nuvarande sedlarna samt alla äldre mynt – med undantag för tio-kronan – kommer att blir ogiltiga efter 30 juni nästa år. Alltså något man bör anteckna i sin kalender samtidigt som man tar sig en rejäl funderar om det finns kontanter liggandes någonstans sedan långt tillbaka.
”Det kommer att bli en stor utmaning att samla alla de 2,5 miljarder kronor i mynt som blir ogiltiga nästa sommar”, detta säger chefen för Riksbanken, Stefan Ingves, i ett pressuttalande.
Den nya pengarna kommer att fasas ut på marknaden under de kommande månaderna, men de som var särskilt angelägna om att få tag på de nya sedlarna hade möjlighet att köa vid centralbanken – Riksbanken – i centrala Stockholm i måndags eftermiddag.
Tills när?
De som vill bli av med sina gamla mynt kan antingen använda dem för att göra inköp i butiker innan 30 juni nästa år, eller placera dem på exempelvis banker eller växlingskontor runt om i Sverige.
Sveriges gamla 20, 50 och 1000-kronorssedlar gick ur omlopp tidigare i år då de ersattes av nya sedlar. Den som missade denna tidsfrist kan fortfarande byta ut gamla sedlar för en 100 kronors avgift genom att skicka sedlarna till centralbanken.
I augusti rapporterade Riksbanken att cirka 82 procent av de gamla anteckningarna hade deponerats, men anbud till ett belopp av 1,3 miljarder kronor var fortfarande ute, som löper ut i sparbössor och fickor.
Exakt vad svenskarna gör med den saknade kontanter är inte klart, men det finns en god chans att mycket av det gömmer sig i lådor. Sverige är ett av de länder som har kommit längst mot att bli ett kontantfritt samhälle, med kontanta transaktioner som står för bara två procent av värdet av alla betalningar.
Forskare från Oxford University upptäckte 2013 att Sveriges kontanter var bland de smutsigaste i hela Europa, med sedlar som innehöll fler bakterier än alla andra över hela kontinenten.